Haptonomie

Haptonomie

 

 

Heelheid

Heelheid betreft de ondeelbare verbinding van lichaam, ziel en geest.  Bezielde lichamelijkheid en doorvoelde rede. Heelheid betreft een wisselwerking van denken en voelen in balans. Heelheid uit zich in gedrag en expressie; je toont naar buiten toe wie je werkelijk ‘van binnen’ bent. Heelheid drukt zich ook fysiek uit: in houding en beweging is er verbinding van draagvlak tot kruin. Voeten-benen-bekken dragen de oprichting van romp en hoofd.

Verbondenheid

Verbondenheid betreft een gevoel van gezamenlijkheid en betrokkenheid op elkaar.

Deze verbondenheid biedt de mogelijkheid te delen, samen ‘op pad te gaan’. Het is geen gebondenheid; de mens is vrij om te kiezen voor nabijheid of voor afstand. Wederkerige betrokkenheid kan zich uiten in empathie voor de ander en in zich geborgen voelen bij/door de ander. Het kan zich ook uiten in een gevoel van mede-verantwoordelijkheid voor het welzijn van de ander.

Affectiviteit

Affectiviteit betreft in ruime zin: ‘met gevoel’.  Dit in tegenstelling tot ‘effectiviteit’,  waarbij resultaat en belang voorop staan. Affectiviteit is in de kern belangeloos en zonder oordeel. In affectief contact voelt de mens zich bevestigd in wie hij/zij is.

Haptonomie is het gedachtengoed, de filosofie. Zij is op zichzelf geen therapie.

Haptonomische basis

Je kunt je leven leiden waarbij haptonomische waarden zoals verbondenheid en affectiviteit een belangrijke plaats hebben.

Hulpverleners kunnen hun zorg of therapie uitvoeren op haptonomische basis.